Připravujeme…

V letním čase se orlovskému publiku představí orlovská rodačka světového významu – sopranistka Martina Janková (nyní i čestná občanka Orlové) v doprovodu skvělého klavíristy Iva Kahánka a neméně známého Jana Rokyty s folklorním tělesem Ensemble FLAIR. Koncert se uskuteční 15.7.2022 v 19:00 v orlovském evangelickém kostele. Vstupenky je možné zakoupit v Městském informačním centru Orlová. Srdečně zveme!

Podobně jako kdysi věhlasná Jarmila Novotná podporovala zpěvem svou vlast, navrátí se sopranistka žijící ve Švýcarsku do své domoviny, aby jí v moravské i janáčkovské lidové hudební poezií složila svou poctu.  Po boku Martiny Jankové se rovněž představí žádaný klavírista Ivo Kahánek spolu s folklórním tělesem Ensemble FLAIR.

Příhodně pojmenovaný program odráží moravskou lidovou tvorbu, která je pro divu srdeční záležitostí a připomíná jí léta dětství: „Vyrůstala jsem jak v Orlové, tak v blízkosti Hukvald – ve Frýdlantě, kde jsem již jako čtyřletá vystoupila veřejně s cimbálovkou Kotkových, tradiční rodinou hudebníků a sběratelů lašských písní, ke kterým se sám Janáček vydal v roce 1906 pro písně do svých sbírek. Proto má velká afinita k moravským lidovým písním a mnou vypracovaný koncept „Janáčkovy studánky“, odkrývá Martina Janková. (www.cysnews.cz)

Nadační fond pořádá každoročně 2-3 koncerty pro orlovské publikum a blízké okolí. Na kontě už má víc jak dvacet koncertů, které připravil. Koncerty jsou úspěšné a kostel je většinou plný a vyprodaný. Základní ideou pořádání koncertů je propagace evangelického kostela jako kulturní památky, která patří mezí to málo, co ještě v Orlové zůstalo z minulosti. Další motivací je neustálá činnost nadačního fondu získávat prostředky na pokrytí různých oprav kostela.

>plakát koncertu<