Připravujeme…

V adventním čase se orlovskému publiku představí orlovská rodačka světového významu – sopranistka Martina Janková (nyní i čestná občanka Orlové) a neméně známý Jan Rokyta s cimbálovou hudbou Ensemble FLAIR. Koncert se uskuteční 17.12.2021 .

Během koncertu zazní valašský příběh všech příběhů Byla cesta, byla ušlapaná, lašská koleda Kristus Pán se narodil, prostá melodie z Moravských Kopanic Gajdujte, gajdičky či vánoční evergreen z Michnovy České mariánské muziky Chtíc, aby spal a mnoho dalších. Vedle těchto známějších písní budou publikum fascinovat méně známé čisté lidové melodie s adventní a vánoční tematikou. Zazní krásné vánoční koledy našeho kraje. Budou to písně, na jejichž sestavení se v minulosti podílel Jan Rokyta starší a syn Jan Rokyta, tento program společně s Martinou Jankovou nastudoval a nyní během adventu 2021 představí také orlovskému publiku.

Nadační fond pořádá každoročně 2-3 koncerty pro orlovské publikum a blízké okolí. Na kontě už má víc jak dvacet koncertů, které připravil. Koncerty jsou úspěšné a kostel je většinou plný a vyprodaný. Základní ideou pořádání koncertů je propagace evangelického kostela jako kulturní památky, která patří mezí to málo, co ještě v Orlové zůstalo z minulosti. Další motivací je neustálá činnost nadačního fondu získávat prostředky na pokrytí různých oprav kostela.